Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Monódico Mitsubishi_TC_2000 Hedyotis_rupestris Asociacion_Boy_Scouts_Argentinos Arbol_rojo_negro Arbolito_(Paysandú) Antonio_toll_y_bernadet Huelga_general_revolucionaria_en_España_de_1934 Guerra_civil_espanola_en_el_Pais_Vasco Hermandad_Misionera_de_Jesús_Divino_Maestro_de_Humildad_y_Entrega_y_María_Santísima_del_Amor Heladora Hermandad_del_Beso_de_Judas Autoridades_eclesiásticas Mingrelia Anthemis_nicaeensis Hierodula_siporana Atur Idioma_uyghur Miquel_peris_i_segarra Atenas_Meridional_(unidad_periférica) Ascenso_de_savia Antoni_Farrés_Sabater Monte_everest Ano_1802 Hibiscus_africanus Mos_maiorum Minseito Hōjō_Takatoki Aplastodiscus Aulacoderus_vandersteli Honey_and_clover Ante_Trumbic Arnold_Judas_Rimmer Andrés_III_de_Hungria Henri_Dubois Herniaria_vulgaris_var_glabrescens Grupo_Verde Aspidosperma_megalocarpon Antonio_Cervantes_Reyes Guido_Arnoldo_Miranda Momotaro_-_Umi_no_Shinpei Asamblea_Nacional_de_Serbia Hipate Arévalo_de_la_Sierra_(Soria) Antibacteriana Ataliva_Roca Molino_hidraulico Hispano_Aviacion_1112 Hapta_Hindu Ataque_del_11_de_septiembre_de_2001 Motores_de_videojuego Avenida_Leandro_N._Alem Hiperbolo Monasterio_de_San_Juan_el_Teólogo Hogao

html map