Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Canton_de_Thonon_les-Bains-Ouest Carlos_Carús Catedral_Metropolitana_Sucre Campeonato_mundial_de_patinaje_artístico_sobre_hielo_de_2002 Catherine_Pirotta Baños_públicos Campo_Lugar_(Caceres) C215 Cambio_constantiniano Bifrenaria_melanopoda Banco_Frances_del_Rio_de_la_Plata_(Casa_Matriz) Bromus_glaucus Caso_FILESA Baloncesto_fuenlabrada CCSP Batalla_de_aguadulce Catedral_de_San_José_de_San_Diego Campylomormyrus_luapulaensis Barrios_Acapulco_y_Veracruz Balanocarpus_heimii Cañamera Cantón_de_Leguevin C.H.Thomps. Chameza Bellida_major Boínder Bundesliga_2005/2006 Calculo_economico Bennett_(Colorado) Bhangra Carlos_Estuardo Ceracis_furcatus Baht Campeonato_Mundial_de_Lucha_de_1999 Cambio21 Centro_Espacial_Nacional_Britanico Castelginest Bernard_Thompson Brodiaea_santarosae Brit_Awards_1985 Calantica_jalbertii CLN Cava Bosque_de_Boulogne Calomicrus_koenigi Bourdenay Calendario_cívico Buenaventura_Arzac Balsámico Cantón_de_Le_Mas-d'Azil C_14 Ceske_Budějovice Bouvardia_quaternifolia Badecon-le-Pin Cerro_Chato

html map