Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mesabi Pygeum RCD_Espanol_de_Barcelona_(sección_de_atletismo) Rainiero_de_Austria Marizy_Saint-Mard Gran_Ayatola_Sayyid_Ali_al-Sistani Madhu_(planta) Recopa_Sudamericana_1990 Rebelión_de_Olaneta Los_Vengadores:_Los_Héroes_más_poderosos_del_planeta Psylliodes_tarsatus Marques_de_Penaflor Merida_(Leyte) Proteccion_Catodica Maputo_(provincia) Grazhdanski_(Krasnodar) Primal_Fear_(álbum) Lucia_Joyce Regencia_del_Reino_de_España Louisville_(Ohio) Psicólogo_Especialista_en_Psicología_Clínica Lucas_Rincón Marie-Claire_Restoux Recocido_por_Cortocircuito Provincia_de_El_Jauf Maria_Teresa_Rejas_Rodriguez Luis_Otero_y_Pimentel Gonzalo_Fernández_de_Cordoba_(1585-1635) Manteola_Sánchez_Gomez_Santos/Solsona/Viñoly Puerto_del_Marqués Mario_Finarolli Lǐ_Xiānniàn Graffignano Manuel_Llano Matagalpa_(ciudad) María_Concepción_Dancausa Premios_Altazor_2001 Lo_Capitán Pseudonerdanus_suturalis Gracias_y_favores Léfka_Óri Microrregiao_de_Guaratingueta María_Loreto_Sánchez_Peón Los_Pozos Primera_Guerra_Chino-Japonesa Lourouer_Saint_Laurent Luis_Rafael_Mac_Kay Marshall_Amplification Mangle_zapatero Medios_de_comunicación_en_Mónaco Meteorito_de_Chelyabinsk Martigny Gouhou_Drug Redouté Provincia_Ígnea_del_Atlántico_Norte

html map