Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Carum_verticillatum Callicarpa_tsiangii Bantia_nana Bṛihat_saṃhitā Carrasclet Brix Centro_Trammell_Crow Barrio_Parque_Palihue Bombyx_mori Briza_serotina Barry_white Campeones_de_la_Copa_del_Mundo_de_Esqui_Alpino_(masculino) Castillo_Kurokawa Capellan_mesopelágico Cantón_de_Coulommiers Bism Carduus_gayanus Bad_Religion_(álbum) Biovularia Carricola_(Valencia) C.te_Salvatore_Todaro Bahia_de_samborombon Burkina_Faso_en_los_Juegos_Olimpicos Bañadera Belmonte Bolsa_Petrolera_Iraní Catedral_Metropolitana_de_Managua Bandar_Šapur Campeonato_Mundial_de_Baloncesto_de_1974 Betula_palmata_var_crispa Bay_Bridge Brickell Catedral_de_Munich Bien_de_dominio_público Centro_histórico_de_San_Petersburgo Canadá_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1972 Carex_bulbosa Catedral_de_ibiza Carrera_Urbana_Internacional_Noche_de_San_Anton Barrio_Alto_(San_Juan_de_Aznalfarache) Bischofieae Centre_du_Quebec Carlstadt_(Nueva_Jersey) Batalla_de_Gamonal_(1820) Campeonato_Uruguayo_de_Futbol_1968 Burejo Bursa_orientalis Boomerang_Latinoámerica CONESUP Casa_Fernandez-Andrés Batalla_del_Puente_Calderón Backlash_(2009) Castillo_feudal Canal_de_Córcega Bend_(California)

html map