Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Ayano_Moriwaki Huiracocha_Inca Mulero Anamosa_(Iowa) Halloween_6_La_Maldicion_de_Michael_Myers Hulk_(película) Autor_de_nombre_científico House_of_Elzevir Arenaria_tetraquetra_var._pseudoarmeriastrum Guerra_mexicano-americana Ibai_Salas Hipatía Av_941 Idioma_arpitano Hizbullah Mosinee_(condado_de_Marathon,_Wisconsin) Antonio_Jose_Restrepo Homero_Detective Arquitectura_minoica_y_micenica Ministerios_de_Salud Atmosferico Antíoco_VII_Sidetes Aspecto_físico_y_personalidad_de_Mozart Harpersfield Gustavo_"Cuchi"_Leguizamón Híbridos_de_Zygopetalinae Monte_Ainos Armas_ligeras Aníbal_Nunez Mimosa_acicularis Argüeso Hypostomus_vermicularis Hebi Arend_Friedrich_August_Wiegmann Augusta_de_sajonia_gotha Historia_de_la_literatura_contemporánea Monte_Rainier Antuco_(volcán) Apterigia Antonio_Joaquin_Robles_y_Soler Aranzubia Monze Aucula I'll_Kiss_You Hunting_High_and_Low_(Deluxe_Edition) Gruta_de_Bédeilhac Hugo_Lopez Miseria Hornea Moreno_Osorio Asma_bronquial Guerra_de_Chile-España Anos_1340_adC Ibn_al-Labbana Heliolátrica

html map