Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Nelson_Daniel_Gutierrez Phantom_of_Paris Pocket_Monsters_Diamante,_Perla_y_Platino_La_Pelicula:_A_la_Conquista_del_Espacio_Tiempo Oblast_de_Ulyanovsk Pivdenne Pastorela Picadillo_de_carne Orlando_Martinez_(desambiguacion) París-Roubaix_1959 Pedro_Ordóñez_de_Cevallos Paseo_de_Sagasta_(Zaragoza) Parque_natural_del_Moncayo Panayiotis_Vasilopoulos Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_Estilo_mariposa_200m_masculino NRM_Comunicaciones Photinia_serrulata_var._congestiflora Parque_nacional_de_Shivapuri_Nagarjun Polígono_industrial_Ramón_Esteban_Fabra_(Son_Castelló) Peloton_(cuarta_temporada) Paronychiaceae Orihuela_Club_de_Futbol Museo_de_la_Cosmonautica_Sergei_Koroliov Navy_SEAL Paridea_transversofaciata Phanar Nescafé Oissel Pañamarca Paan Pemberton_(Minnesota) Newbern_(Tennessee) Parque_nacional_Cavernas_Chillagoe-Mungana Pan_de_abeja Narcissus_pseudonarcissus_subsp._eugeniae Playa_Papagayo Oriol_de_Bolos_i_Capdevila Perexil_montesino Pedúnculos_cerebrales Pichegru Organización_territorial_de_Papua_Nueva_Guinea Osteocephalus_fuscifacies P_S_I_Love_You_(canción) Mussaenda_sootepensis Pons_Prades,_Eduardo Paris_S.A. Nara_(Círculo) Peter_Luttenberger Nilda_Garre Māris_Štrombergs Palacio_de_los_duques_de_Liria Pesadiellu PR:MCR/P Palmarés_de_Colo-Colo Plastico_celuliode Método_histórico

html map