Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Xibe Comuna_6_San_Humberto WCW_World_Championship Conophytum_cordatum Charles_François-Prosper_Guérin Vientos_Etesios Voltaje_del_núcleo_del_procesador_(Vcore) Abraham_Vigoda Achillea_schkuhrii Agraz Ackermania_caudata Cneo_Malio_Maximo WTI Vicente_Anastasio_Echevarria Villaluenga Vire-sur-Lot Confederacion_Asiatica_de_Fútbol Academia_britanica_de_las_artes_cinematograficas_y_de_la_televisión Wólka_Czarnińska Columbia_(Kentucky) Comédie-Italienne Albino_Slug Adolfo_Chuiman Colón_salvadoreno Abierto_de_Estados_Unidos Vésigneul_sur_Marne Vanessa_Guzmán Vaujany Companía_Chilena_de_Navegación_Interoceanica Condado_de_Banares Cien_Anos_de_Soledad Vástago Coconut_Creek_(Florida) Concatedral_de_Logrono Vittoria_Colonna Acontia_hieroglyphica Valdecasa_(Ávila) Yerba_plateada Compania_de_Alabarderos_de_la_Guardia_Real_de_Infanteria_del_Virrey Acmadenia_cucullata Comedia_ática Zeria_spiralicornis XX_milenio_a_C VfL_Osnabruck Ac_fiorentina A_costa_dos_murmurios Wallrothia_(Verbenaceae) AS_SONABEL Codigo_Telefónico Acueducto_Brooks William_Beck Circulo_de_Deming Vilafranca_de_Conflent Cirugía_Ortopedica_y_Traumatología Al_Sha'ab_Ibb

html map