Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Lista_de_capitulos_de_Demashita!_Powerpuff_Girls_Z Karl_Heinrich_Bergius Isaac_e_Ismael_(El_Ala_Oeste) Jose_Luis_Corcuera Lesnichestvo_(Krasnodar) La_Estación_de_Illora_(Íllora) Josep_Carner_i_Puig_Oriol Irene_Suárez Jose_Superi Isacio_Contreras_Rodriguez Leptoceras Jorge_Podiebrad Kaiserschmarrn Joint_European_Torus Karschia_mangistauensis La_ambiciosa_(pelicula_de_1955) José_Luis_Sanz Laona_(Wisconsin) Lenguaje_BCLP Julio_Enrique_Moreno Javier_Eskalza_Ellakuria Inu_no-taishō Kalinovka_(óblast_de_Kursk) Jose_Miguel_Ramon_Adaucto_Fernández_y_Félix Kyary_Pamyu_Pamyu Ivar_Jacobson Liga_Vallecaucana_de_fútbol Juan_Fernando_Echeverria Jahrbücher_für_Wissenschaftliche_Botanik Isoquinoleína Landisburg_(Pensilvania) Izquierda_Nacionalista L'amant_jaloux Lea-Artibai Juan_Bautista_Garcia_Bogado Juzgado_de_Paz Juliette_Greco Lamproconus_warszewiczii Kega_Fusion Learning_to_Live Leandro_Alem Juan_Conchillos_Falcó J_W_Foster_and_Sons_Limited Josué_Discua La_comezón_del_séptimo_ano La_Guapa_(Polopos) Isabel_la_Católica Isopropanolamina Juan_Manuel_Orti_y_Lara Leísmos Kimballton_(Iowa) L'Argentiere_la-Bessée Liga_israelí J'aime_la_vie Linthal_(Alto_Rin)

html map