Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Rana_dardo Prunet_et_Belpuig Mesón_J/ψ Priscila_Machado María_Jose_de_Bélgica Lo_Crestià Masafumi_Ōura Longicella Primera_División_de_España_2010/11 Manuel_Belgrano_y_la_Educación Lowman_(Idaho) Proctólogo Mario_Andreazza Provincia_de_Verbano-Cusio-Ossola Gran_Premio_de_Brasil_de_1975 Mellizos_de_Minnesota Rafael_Hinojosa Pueblos_de_España Los_Dos_Arboles_de_Valinor Medicina_del_trabajo Green_(Ohio) Gran_Paro_Americano Luis_Malvar_Munoz Local_Hero_(álbum) Raja_microocellata Maria_García_Esperon Maria_Teresa_Barge Pseudophoxinus_ninae Lophoxera_racemosa Prionispa_champaka Luis_Javier_González Margarita_de_Hungría_(desambiguación) Medvode Lonsdale_(Arkansas) Louis_Michel_van_Loo Reduplicacion_(linguistica) Luis_de_Ulloa_Pereira Microrregion_de_la_Chapada_de_los_Veadeiros Marthalen Rafael_F._Munoz Maks_Frai Metzengerstein Goldeneye_007 Grammys Primer_ministro_de_la_union_europea Granate Metil_vinil_éter Miguel_Fuster Queso_de_Los_Beyos Gran_Premio_de_Mónaco_de_1997 Maximilian_Weigend Ramon_Caseda Lockdown_(Transformers) Gracias_(album_de_Jose_Jose) Región_vinicola_de_Aszár-Neszmely

html map