Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Alexandre_Geijo Decoccion American_doll_posse Distrito_de_churubamba Cyphon_disparatus Cyperus_bangianus Cultura_Chiripa Alstroemeria_diluta Donald_Mackenzie Digestión_química Cristina_Urgel_Garcia Dellamora_iridescens Amesiella Corporacion_Académica_Ciencias_Básicas_Biomédicas Distrito_de_Masma_Chicche Coronel_Casado Dillenia Diego_Marcelo_Ortega Corydalis_cava Copa_Chile_Sub_17_2009 Amenofis_III Alpes_Dinaricos Cuscuta_europaea_var._epithymum Copa_del_Mundo_de_Ciclismo_1995 Dipalmitoilfosfatidilcolina Corriente_de_Labrador Cruz_trebolada Dios_amon Cuigy_en_Bray Alfombra_de_Saruk Demografía_de_Venezuela Cuvillierininae Dennery Diplotaxodon_macrops Copa_TC_2000 Aleu Amissidens_hainesi Departamento_Curuzú_Cuatia Alvaro_de_Zúñiga_y_Guzmán Alelo_dominante Craterosaurus Cándido_Sibilio Demografía_de_los_Tarahumara César_Augusto_Guzzetti Diego_Antonio_Díez_Madronero Cuadro_de_Medallas_de_los_Juegos_Paralímpicos_de_Verano Diego_Latorre Culex_skusii Alfredo_di_Stefano E_Guevara Demografía_de_la_República_Arabe_Saharaui_Democrática Copa_America_2023 Algarroba-veza Edgardo_Orzusa Curruca_de_Bohm

html map