Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Subte_de_Buenos_Aires San_Miguel_de_Calbuco Shi_hiragana Salvenach Teatro_Apolo_(Almeria) Temporadas_ASP_WCT Selenogorsk Sopa_moruna Torrelaguna Tiras_cómica Sufax The_Journal_of_Biological_Chemistry Shōnen_Sunday Saint-Marcel-les-Sauzet TPH_Club Sony_timer Sumidero The_5th_Dimension San_Pedro_de_Cansoles Saint_Didier-de-Formans Seresco Saga_de_Bardar_Snæfellsáss Sagan Templo_del_Fuego San_Miguel_do_Campo Tollo_pajarito Tragia_diffusa Torneo_de_valencia Tasas_de_interés Trachyspermum_copticum South_Ferry_(estación) Selección_masculina_de_hockey_sobre_hierba_de_Pakistán Samuel_Osborne_Barber Tibor Sierra_de_Alcaparain The_Dark_Tower:_The_Wind_Through_the_Keyhole Sustitucion Taeniopleurum Serenoa_repens_f._glauca Styrax_nervosus_var._elongatus Stilesville_(Indiana) Todos_los_sentidos Simon_Scarrow Torneo_Clausura_1997_de_Primera_B_(Chile) Torcuato_de_Ampurias Saint_Sulpice_(Tarn) Sistema_de_clasificacion_APG_II Srāddha Thrinax_rex Strabomantis Stéphane_Ortelli Santuario_de_Nuestra_Señora_de_la_Fuensanta Stéphane_Grapelli Sud_America Tomás_Rincón

html map