Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Lógica_cuántica Puerto_Busch Luis_Lucien_Bonaparte Gregoria_de_Habsburgo Menomini Luis_Millones Pseudalopex_gymnocercus Longitarsus_rubellus Magny_(Yonne) Puente_Replot Maseca Rasgo_fonético Golfo_de_la_Gonâve Línea_422_(Buenos_Aires) Gran_Premio_de_Austria_de_1983 Maria_Kalasakis Marie_Bracquemond Luz_Croxatto Primera_campana_de_Arenales_a_la_sierra_del_Perú Rambla_(geomorfología) Regigigas Quesa Ramón_Xaudaró_y_Fábregas Localidades_de_Uri Pseudispa_annulicornis Maestro_de_capilla RPS6KA4 God-Apes_and_Fossil_Men:_Palaeoanthropology_of_South_Asia Línea_123_(EMT_Madrid) Lorca_Atlético_Club_de_Fútbol Martingala Provincia_Autonoma_de_Bosnia_Occidental Ramon_Eduardo_Saadi Miguel_"Guelo"_Diloné Puigvert_de_Agramunt Pulte Lucian Miguel_Ricardo_de_Alava Ramsés_VI Programación_Matemática Psicométrica Proteccion_de_la_naturaleza Grayson_(California) Puebla_de_Vallbona_(Valencia) Real_Cofradia_de_Nuestro_Padre_Jesús_Nazareno,_las_Cruces_y_Santisima_Virgen_del_Rosario Lopez_de_Villalobos M1909_Benet_Mercie Prionailurus_bengalensis_iriomotensis Manny_Trillo Rapsodias,_op_79_(Brahms) Good_Evening_New_York_City Millardia_gleadowi Luis_Hernández-Pinzón_Álvarez Rayo_en_bola Loca_obsesion

html map