Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Arrenotoquia Mirni_(Maikop,_Adiguesia) Herman_Vanderpoortenstadion Arte_inglés Arvids_Jansons Anos_1240_adC Archipielago_de_Samoa Hakea_amplexicaulis_var._angustifolia Halicz Heteropodidae Honda_N600 Mothman:_La_Ultima_Profecía Aurelio_Ínigo Apache_Software_Foundation Anarquismo_socialista Armadillo_de_nueve_bandas Misticetos Atlas_(astronomia) Aznar_Lebón_Volumen_1 Mitología_islamica Hospedero Hillary_Scott_(cantante) August_Weismann Hormiguero_del_río_Branco Antonio_Fernandez Hyacinthaceae AnnaGrace Guerras_en_curso Monte_Victoria Anfibios_de_Espana Guadiaro_(rio) Apolinario_Mabini Hoplasoma_unicolor Het Herpysma Moringaceae Asociacion_Nacional_de_Estudiantes_de_Ingenieria_e_Ingenierias_Técnicas_en_Informática Autovia_Tarragona_-_Lleida Guimaraes_Ferri Avella Mucho_Lucho Hyacinthus_pyrenaeus Augusto_pérez_garmendia Audi_Sport_Quattro_E2 Mohamed_Aoudou Helmuth_Reymann IF_Kamraterna_Abo Atlas_linguístico_de_la_península_iberica Moneras Herbert_Peterson Arenaria_retusa Hernán_Rapela Anana Hyssopus_canescens Antero_de_Quental

html map