Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Montemignaio Atlas_Lingüistico_de_la_Península_Iberica Australoheros_macacuensis Autobús_de_dos_pisos Mundial_de_Vuelo_Acrobático Gráficas_ternarias Aphanorrhynchus Artemis_(Venus) Monasterio_cartujo_de_Žiče Asanga Haemanthus_carinatus Anushka_Manchanda Huangáscar-Topará Ascención_Orihuela_Bárcenas Arctocephalus_galapagoensis Mototsugu_Shimizu IV_milenio_a._C. Harlow_Curtice Antartica_Brasileña Auguste_Jean_Baptiste_Chevalier Andrés_Vicente_Lazo_Uslar Haixi_Mongol_y_Tibetana Avenida_Rockaway_(linea_New_Lots) Hipica_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Múnich_1972 Anisonychus_cinchonae Historias_prohibidas Grigny_(Ródano) Mozilla_Firefox_16 Archivos_Nacionales_y_la_Administración_de_Registros_de_los_Estados_Unidos Mr._Mxyzptlk Mondino_Scarsella Antonio_Abad Astyanax_gracilior Arístides_Royo_Sánchez Homosexualidad_en_Ecuador Astroblepus_santanderensis Asimina_neglecta Mingaco IDES Aratinga_pertinaz Antigonia Animal_explosivo Hallur_Gissurarson Ayllarewe Hartmut_Michel Asociación_de_Básquet_del_Este_del_Chubut Autovia_Variante_Melipilla Antocianidina Milwaukee_Road_class_EP_1,_EF_1,_EF-2,_EF-3,_and_EF-5 Hoja_de_especificaciones Historia_del_Real_Club_Deportivo_de_La_Coruna._1991_a_1995._Ascenso_a_Primera_y_nacimiento_del_Súper_Dépor. Historia_del_idioma_castellano_en_Cataluña ISSEMYM Guion_de_prueba_automatizada Anthony_Berkeley

html map