Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Burchard Catedral_de_San_Salvador_de_Zaragoza Cerinthe_pseudoaspera Beneficio Cardeto Carex_atrata_subsp._castanea Black_Cats Años_1510_a._C. Base_aérea_de_Troitsk Centropus_spilopterus Bestias_rahi Basilica_del_Sagrado_Corazón_(La_Plata) Batalla_de_cárdenas Bandera_de_la_República_de_Sajá Blepharodera_discoidalis Bolboleaus_parvicollis Boeing_KC_707_Aguila Bombardeo_de_tokio Calidarium Benavente_(portugal) Calendula_arvensis_var_malacitana Bulbophyllum_barbigerum Barra_de_santiago Bifrenaria_leucorhoda Ballesteros_de_calatrava Baboyana Bernardino_fernández_de_velasco Back_in_Time Champeon Castillo_de_Santa_Barbara_(Alicante) Bella_Vista_(Panama) Bulava Capítulos_de_Ichigo_100% Batalla_naval_de_Casablanca Capitan_Marryat Budismo_de_la_Tierra_Pura Centro_Comercial_Nueva_Condomina Bahia_de_Ha_Long Burey_en-Vaux Banado_de_Medina_(Uruguay) Champs_Elysées_Clemenceau Carlos_Díaz_Vélez Bell_204_205 Batalla_de_Mogyoród Castillo_de_los_Sotomayor_Zuñiga_y_Madroñiz_(Belalcazar) Caldiero Cabeza_de_cobra Begona_Álvarez_Civantos Ceramica_Flaminia_(equipo_ciclista) Barco_ebrio Brunoniella CHKDSK Calligonum_canescens Calle_191_(línea_de_la_7_Avenida–Broadway) Caserio_Etxandi

html map