Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ennetburgen Educación_pública_de_Guam Fascaleyrodes_rara Estado_de_Maranhão Felipe_Sanchez_Roman El_Cabo_/_Guerra Estadio_Municipal_Nicolás_Chahúan_Nazar Escarchada Franco_yibuti Escuela_Normal_de_Preceptores_"José_Abelardo_Núnez" Eufemistica Etlis Estacion_Maipú_(Roca) El_caballero_blanco Estrellas_mas_grandes_conocidas Encripcion Estadio_Central_Sindical Fina_Garcia_Marruz Federacion_Alemana_de_Sindicatos Felipe_Calderon_y_Roca Equipo_especial_de_seguridad Faro_de_Punta_del_Castillete El_Condado Elias_Piña_(provincia) Epiez_sur_Chiers El_rebano_de_los_ángeles Estados_modificados_de_consciencia El_engano_(pelicula_de_2008) Estadio_Juan_Antonio_Lavalleja Estrechos_de_Corfú Escalera_del_Arroyo_Sombrio Fernando_Sánchez-Drago Etnografia_de_paraguay El_halcón_maltés_(película_de_1941) Ernesto_Galán Escala_de_temperatura_Rankine Elecciones_estatales_de_Guanajuato_(1985) Florencio_Gómez_Núñez Faustino_Reyes Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_1979_(Luxemburgo) Ensayo_de_penetracion_dinámica Eritrosa_4-fosfato Fdjeux_com Faux_Villecerf Esta_vuestra_merced_pues_como_digo_¡eh!_¡cuidado!_si_no Equipo_de_copa_davis_de_uruguay Eduardo_Béjar_Martín Francisco_Mora_y_Borrell Elegía_para_jóvenes_amantes Federación_Sueca_de_Fútbol Febrero_13_Vol._1 Estación_de_Saint-Paul Estación_de_Cuba Fernando_Velazquez_(escritor) Faetón

html map