Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Juan_Diaz_Prendes Julius_Oppert La_mujer_dorada Juan_Lanusse Jose_Antonio_Gelado Laurus_persea Jnoumis Jorge_Zermeno_Infante Krista_Allen Jose_Luis_Galilea José_Antonio_del_Pozo_y_Marquy J._Adams La_corona_magica Lista_de_especies_de_Pleurothallis Lista_de_casas_de_bolsa_en_Mexico Kokusai_Ki-76 Kim_Joo_ri Ley_de_Ordenación_y_Supervisión_de_los_Seguros_Privados Le_Nouvion_en-Thiérache La_cultura_oral Joaquin_Saldaña_López Juan_Alvarez_(historiador) Isla_de_Leyte Kako_(mapuche) La_Bollene_Vesubie Isidro_Barrada_Valdés Iván_de_León_Rodríguez Jose_Elías_Cury_Lambrano Jorge_de_Pálócz Jardines_de_Son_Berga_Nou La_carta_(pelicula_de_1940) La_pelicula La_Falda_de_San_Antonio Juan_Bramuglia Jardín_Botánico_Acuático_del_Municipio_de_Sawara Linociera_macrophylla_var_attenuata Jiří_Soják José_Santiago_de_Irarrazaval_y_Portales Johan_Frederik_Gronovius Lenguas_Paresi-Waura La_mosquitera Kundun Lino_Taioli Juan_Carlos_Paz_(físico) Konqueror_Media_Player Lillestrom Internet_Explorer_7 Jaume_Roma_i_Rodríguez Legion_de_Merito_de_Chile Lenguaje_tagish Leuenberger Islas_de_Sotavento_(Hawái) John_Kenneth_Morton Links_(serie) Kristoff_Raczynski

html map