Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Takeo_Yoshikawa Sul Tortisambert Salonica_(ciudad) Síndrome_cardio-renal Senalizacion_de_vías_férreas Saumane_(Gard) Selección_de_futbol_de_las_Islas_Juan_Fernández Seleccion_de_futbol_playa_de_las_Islas_Salomón The_Travelers_Companies Sistema_de_casas Sofonisba_Anquissola Trasgu_(mitologia) Saint_Hilaire_de_Chaleons Tercera_division_paraguaya Saint_Ilpize Shinpotō Tenerife_Sur_Voleibol Sainte-Foy-les-Lyon Sergio_Ciattaglia Thundorf_(Turgovia) Santicló..._La_vaina_de_la_navidad Sixx:A_M Serrasalmus_brandtii San_Felipe_de_Jesus San_Esteban_de_Zapardiel_(Ávila) Sire Tabla_de_partición Tour_del_Benelux_2009 Sigma_algebras Seiichirō_Aoki Séptima_Legislatura_de_España Transporte_en_la_Ciudad_de_Cordoba_(Argentina) Science_Fiction_and_Fantasy_Writers_of_America Tele_Chico Sym Spiranthes_lechleri Tope Tom_Mann Teucrium_achaemenis Terapia_dialectico_conductual Shajidka Seleccion_femenina_de_futbol_de_Ghana Teorema_del_hexágono_de_Pappus Simulación_por_ordenador Saint_Germain_lès_Corbeil The_Cranberries_Gold Teotihuacán_de_Arista Thalassarche_chlororhynchos Tiercé Salus_Football_Club Tacuinum_sanitatis_casanatensis Saint_Jean-Chambre Staatsburg Sacapeos

html map