Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Casimiro_II_de_Łęczyca Brennos Bafona Celda_galvanica Cenarbe Cañon_de_asalto Centro_de_Formacion_e_Recursos_da_Coruna Bartolome_Márquez_Lopez Champigneulles Chapuisia_dilaticornis Campaña_de_La_Reforma Buster_(banda_sonora) Biblioteca_Raczyński Chansey CA_Pulpileno Beyr. Camanche_(Iowa) Champions_Trophy_de_hockey_sobre_césped_femenino_de_2009 Campanula_patula_var._decumbens Chabrey Capella_(Huesca) Campeonato_Mundial_de_Peso_Medio_del_CMLL CF_18 Borinquen_(Caguas) Beaudéduit Casares_Costa Babaol Canton_de_Portet_sur_Garonne Canciones_de_un_Poeta Centro_Ciudades_Patrimonio_Mundial Castillo_de_Begijar Búsqueda_semántica Bodysurfing Causalidad_(fisica) Braghieri Bettencourt-Rivière Carolina_Cosse Bob_dickinson Brahmanbaria_(zila) Carlsborg_(Washington) Boadella_i_les_escaules Back_2_Base_X Besouro_(canción_de_Emicida) Campeonato_de_Primera_División_2011/12_(Bolivia) Babad_Tanah_Jawi Carolina_Copperheads Centro_Nacional_de_Investigacion_sobre_la_Evolución_Humana Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1911 Carme_(luna) Cadena_trofica Caminando_entre_bestias Butch_Lee Batallon_de_Cantabros_Montaneses Barrio_de_la_Prosperidad Cationicas

html map