Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Centrolene_medemi Castillo_de_zalia Carex_arenaria_forma_remota Bat_bantam Büdingen Bruzolo Basilica_de_san_francisco_(san_miguel_de_tucuman) Cerdo_marino_espinoso Castanea_alabamensis Bovalino Cerro_Yarigua_á Caa_sc Catedral_de_Poznan Capilla_de_Jesús_(Moguer) Carcharias_tricuspidatus Cangas_de_Morrazo Buscador_móvil Canizar_de_los_Ajos Beatallica Chandragupta_Maurya Cereus_leuanthus Bizagi Berzerk_(canción) Carlos_Parra Bié_(angola) Catedral_de_San_Juan_Bautista_de_Turín Camano_(Washington) Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1922 Cementerio_de_los_Placeres Carlos_Alvarado-Larroucau Carlos_IV_de_Maine Cataarmán Campanilla_de_Canarias C._R._Maturin BB10 Barral Cesion Batalla_de_Yaguaron Ban_lam_gu Caryota_onusta Calle_Compañía_(Salamanca) Baculo_(hueso_peneano) Blenniella_chrysospilos Brunola Carla_Pérez_(actriz_española) Banco_azúl Base_Aerea_de_Los_Llanos Benito_José_Goyena Carlos_García_Lemos Blossom_Dearie Benalúa_de_las_Villas Capitán_Haddock Cancelacion_fiscal CASA_C295 Butifarra!

html map