Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Autigny_le-Petit Mimopodabrus_reductus Ap_Chau_Pak_Tun_Pai Hieron_II_de_Siracusa Ascyrum_glandulosum Mollia_corymbosa Montes_de_mourne Angel_Ruiz_Ayucar Arista_(Teoría_de_grafos) Guerra_de_la_valtelina Harlem_125th_Street_(Metro–North_station) Montgru-Saint-Hilaire Ministro_de_Información_y_Turismo_de_España Héctor_Gómez_Olivera Auvernier Area_metropolitana_de_Filadelfia-Camden-Wilmington II_Republica_espanola Archiva_Vol._1 Atkinson Hongos_de_chile Movierecord Autopista_José_Antonio_Paez Montes_Cherski Asociacion_española_de_fantasia,_ciencia_ficcion_y_terror Guilliers Mu_Sagittarii Halford_John_Mackinder Guerras_berberiscas Guruyú Ateneo_de_Córdoba Guerras_Búlgaro-Serbias Ministerio_de_Educacion_de_la_República_Argentina Aplicación_móvil Archangium Guillermo_III_(de_los_Países_Bajos) Hilda_Abrahamz Anjli_Mohindra Movimiento_Democrático_Brasileno Asbecesta_purpureipennis Gymnothorax_isingteena Grupo_de_Ejércitos_H Avenida_costanera_rafael_obligado Munich Mis_Duetos Hector_Polanía_Sanchez Autódromo_Jorge_A._Pena Andy_Rautins Antonio_Fuentes ISD-Neri Henri_Decaisne Aventuras_del_Capitán_Hatteras Hyoscyamus_verviensis Mordellistena_unisulcata Ataxia_optica Guerra_de_1812

html map